Vegán életmód pozitív hatásai
Az egészségünk természetesen a legfontosabb szempont amit érdemes szem előtt tartanunk. Számos olyan betegséget előzhetünk meg, amik veszélye a helytelen táplálkozással nő, mint például a cukorbetegség, daganatos betegségek, szív- és érrendszeri problémák megjelenése. A vegán étrend kialakításával könnyebben elérhetjük a kívánt testsúlyunkat is. Leggyakrabban az ideális alak elérése és megtartása a mozgatórugó. De mivel a tapasztalatok általában pozitívak, könnyedén természetessé válik ez a fajta életmód. A vegán ételek fogyasztása pozitívan fog hatni energia szintünkre is. Eltűnik a nehéz ételek fogyasztása utáni álmosság. Neked is ismerős a kajakóma állapot? A kutatások bizonyítják hogy a vegán étrendet követők energiaszintje nem ingadozó. Az étkezések között is kiegyensúlyozott marad a szervezet. A vegán alapanyagokat fogyasztók jobb mentális egészségnek örvendenek. Hosszabb ideig képesek koncentrálni, ami a mai felgyorsult világban szinte természetes elvárás. Eleinte nehézséget okozhat, hogy napközben meg tudjuk szervezni vegán étkezésünket, de számos étterem kínálatából válogathatunk manapság.Mutass példát!
Sokak számára követendő példa egy olyan ember aki fontosnak tartja viszonyát a környezetéhez. Aki vegán étrendet követ nem vesz részt az állatok kizsákmányolásában sem. Természetesen egyéni döntésünk táplálkozásunk meghatározása de szem előtt tarthatjuk a példamutatást is. Az ép testben ép lélek kifejezés napjainkban is fő szempont. Számos híresség nyilatkozik a vegán életmód az étrend átalakítással kezdődik, majd személyiségünk is pozitív irányba változik. Ha megszületik a döntés te is érezni fogod, hogy lépésről lépésre formálja át az életedet. Elkezdheted lassan haladva csak beiktatva vegán napokat az életviteledbe. Van, aki egyik napról a másikra cseréli le étrendjét, de a világhálón számtalan olyan bejegyzést is olvashatunk, ahol lassabb tempóban alakítjuk ki étrendünket. A lehetőségek tárháza végtelen ahogy étkezésünk is nagyon sokszínű lesz. A színpompás ételek elkészítése fokozza lelkesedésünket. Akár a közösségi médiákban is sok csoportot találhatunk, ahol megoszthatjuk receptjeinket és új ötletekkel kísérletezhetünk.Kezdő vegán étrend
Hogy miket is részesítünk előnyben csak kreativitásunkon múlik. A gyümölcsök, zöldségek, vitaminok és ásványi anyagok a rostok fontos forrásai. Az élelmiszerek kiválasztásakor a változatosság ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a minőség, mivel egyetlen gyümölcs vagy zöldség sem képes önmagában biztosítani az összes szükséges tápanyagot. Több zöldséget kell fogyasztani, mint gyümölcsöt – az ajánlott napi öt adagból három adagot zöldség, kettőt pedig gyümölcs formájában kell elfogyasztani. Az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék mint a zab, rozs, tönkölybúza, búza, árpa, köles és rizs, valamint az olyan álgabonák, mint a quinoa, amaránt és hajdina, összetett szénhidrátokat, rostokat és fitokemikáliákat tartalmaznak. Fontos vitaminokból sincs belőlük hiány (különösen B-vitaminokból) és ásványi anyagokból (például vas, cink, magnézium). Az elfogyasztott szénhidrátok minősége legalább olyan fontos, mint a mennyisége.Zöldségek és gyümölcsök: paradicsom, káposzta, cékla, sütőtök, fokhagyma, olajbogyó, brokkoli, alma, nektarin, bogyós gyümölcsök, banán, dinnye és narancs.
Hüvelyesek: lencse, borsó, bab, szójabab és csillagfürt
Teljes kiőrlésű gabonafélék: zab, rozs, tönkölybúza, búza, árpa, köles és rizs, valamint az álgabonák, mint a quinoa, az amaránt vagy a hajdina.
Diófélék és magvak: például lenmag, dió, napraforgómag és kendermag
Növényi alapú hús alternatívák: tofu, vegán hamburgerek, szelet és kolbászok. Ezek számos változatban kaphatók – például szója, seitan vagy csillagfürt alapúak.
A tejnek, joghurtnak és sajtnak is számos növényi alapú alternatívája létezik. Ezek alapja gyakran szója, diófélék vagy gabonafélék.
A következő blokkban nagyszerű tippeket osztunk meg veletek, ami nagy segítség lesz az egészséges növényi alapú táplálkozás kialakításához.