Vegán gyermek táplálkozása. Mire figyelj? Hogyan csináld?

2022.01.22.

Természetesen nem célunk állást foglalni ebben a kényes témában, csak pár tippet adni, ha te is szeretnéd gyermekedet elindítani eme életforma irányába. De sok gyermeket érint már nagyon fiatal korban az elhízás problémája, a vegán életmód talán segítséget nyújthat azoknak, akik szeretnék ezt a folyamatot megállítani. A gyerekek életében az őket irányító felnőttek adják a mintát és az életüket befolyásoló tényezők. A rendszeresség és következetesség megtanítása már kis korban is elkezdhető.

Egészséges a vegán táplálkozás a gyermekeknek? 

Felelőtlen csodabogarak vagy gyerekeik egészségének megóvói? Minden gyerek megérdemli hogy a legteljesebb életet biztosítsuk számára. 

Szülőként nem egyszerű feladat döntések sorozatát meghozni gyermekünkkel kapcsolatban. Ezért megnyugtató hogy ha bizonytalanok vagyunk van lehetőségünk tájékozódni. Amikor pedig elég szélessé válik tudásunk eldönthetjük, milyen úton szeretnénk terelgetni csemetéinket. 

Bármilyen étrendet is választunk figyelembe kell vennünk az életkori sajátosságokat és ha a vegán étrend mellett voksolunk mivel helyettesíthetünk bizonyos vitaminokat. Természetesen a változatos, egészséges étkezés gyermekek esetében rendkívül fontos fejlődésük szempontjából. 

Egy kisgyermek esetében fontos figyelembe vennünk a fizikai aktivitást is. Számtalan érdekes dolog eltereli figyelmüket és minden szükségletüket a felnőtteknek kell kontrollálniuk.   

Húsnélküli táplálkozás kisgyermekkorban

A legtöbb esetben bizonyos korban sok gyermeket rá sem lehet venni a hús fogyasztására. Ebben az állatok iránt érzett empátia is szerepet játszik, hiszen a kisgyermekek nagyon könnyen kötődnek az állatokhoz is.

Mielőtt a vegán életmódot nem tartjuk normálisnak, jusson eszünkbe, hogy sokaknak természetes ez a fajta életmód már kisgyermekként is. Gyermekek könnyen helyettesíthetjük a húst gombával vagy húsmentes készítményekkel. 

Egy egészségesebb társadalmat is kinevelhetünk kellő odafigyeléssel, akik empátiával viseltetnek környezetük iránt, és ökológiai lábnyomukat is igyekszenek csökkenteni.   

vegán csecsemő

Vegán csecsemő

A vegánok is támogatják a szoptatást, hiszen egy újszülött legfontosabb tápláléka az anyatej. Egy kisbaba étrendjét 3-4 hónapos korban kezdhetjük kiszélesíteni. Az sem véletlen, hogy a saláta, spenot fogyasztását erősen ajánlják a szakemberek.

Egyre több vizsgálatot folytatnak manapság a vegán életmóddal kapcsolatban is. Az egyik ilyen az volt, amikor vegán anyákat és gyermekeiket vizsgálták. Életük első 6 hónapjában, és a legtöbb esetben a gyermekeket a második életévben is szoptatták. 

A gyermekek többségénél a normális cserebevitel általában az ajánlott mennyiség alatt volt. Táplálkozásuk azonban általábapedett, de az általános népességre vonatkozó normáknál kisebb termetűek és könnyebbek voltak. 

Az energia-, kalcium- és D-vitamin-n megfelelő volt, de néhány gyermeknél a riboflavin és a B-12-vitamin bevitele alacsony volt. A legtöbb szülő tisztában volt azzal, hogy az étrendet B-12-vitaminnal kell kiegészíteni.

A következtetés az, hogy kellő gondosság mellett a vegán étrend támogathatja a normális növekedést és fejlődést. Pozitív hatással lehet társadalmunkra, hiszen manapság sokan küzdenek már gyermekkorban elhízással. 

vegán gyermek táplálkozása

Mire figyelj ha vegán a gyermeked? 

A gyerekeknek sokféle egészséges ételre van szükségük ahhoz, hogy növekedjenek és jól érezzék magukat. Mi történik akkor, ha gyermeked egész élelmiszercsoportokat hagy ki? Vajon megkapja a szükséges tápanyagokat?

„Egyre gyakoribb, hogy a szülők kérdéseket tesznek fel a gyermekeik vegán étrendjének egészségügyi és biztonsági vonatkozásaival kapcsolatban” – mondja Dr. Stephen Lauer, a Kansasi Egyetem Egészségügyi Rendszerének gyermekorvosa. „A válaszom az, hogy a vegán étrend egészséges lehet a gyermekek számára, de számos extra tényezőt kell figyelembe venni.”

A gyermekek táplálkozása esetében meg kell győződni arról, hogy olyan ételeket fogyasztanak, amelyek elegendő energiát adnak nekik a játékhoz, a tanuláshoz és a gondolkodáshoz. A növényi alapú étrendnek rengeteg előnye van. Például a húsról való lemondás segít csökkenteni az egészségtelen telített zsírok bevitelét és a koleszterinszintet is a megfelelő szinten tartani. Mégis, „vannak olyan mikrotápanyagok, amelyekhez nehéz lehet hozzájutni … a vegán étrendből” – mondja Lauer.

Gondos tervezést kíván a megfelelő étrend kialakítása. Például: a kalóriák. A gyermekek kalóriaszükséglete eltér a felnőttekétől – különösen a 3 év alatti gyermekek esetében-, mondja Lauer. „Több energiát használnak fel testsúlykilogrammonként, mint a felnőttek, és több energiát kell bevinniük naponta az egészséges növekedés és aktivitás fenntartásához” – magyarázza. Győződj meg róla, hogy gyermeked magas azaz „jó” zsírtartalmú ételeket, például dióféléket, dióvajat és avokádót fogyaszt.

Fehérje. Ezt a fontos tápanyagot hús vagy tejtermékek nélkül is be lehet juttatni. A diófélék, a magvak, a bab és a 100%-ban teljes kiőrlésű gabonafélék mind tartalmaznak fehérjét, amely a gyerekeket egész napra feltölti energiával. A teljes kiőrlésű mogyoróvajas szendvics gyerekbarát választás.

B-12-vitamin. Alapvető fontosságú az egészséges idegrendszer és a vérsejtek számára. Fő forrásai az állati eredetű élelmiszerek, így a vegánok könnyen előfordulhat, hogy nem jutnak hozzá eleget. Mégis, a szójaitalok, a gabonafélék és a növényi „húsok” mind jó források.

Vas. A dúsított gabonafélék, valamint a bab és a leveles zöldségek biztosítják a szükséges vasat. Gyermeked szervezete azonban még több vasat képes felszívni, ha azt magas C-vitamin tartalmú ételekkel együtt fogyasztja.

Kalcium. Nem csak a növekvő csontok miatt van szüksége gyermekednek kalciumra. Az idegek és az izmok számára is kulcsfontosságú, és segíti a véralvadást. A vegán gyerekek többféle étel fogyasztásával juthatnak kalciumhoz, a kelkáposztától kezdve a tofun át egészen a kalciummal dúsított élelmiszerekig, mint például a kalciummal dúsított narancslé.

„Egy gondosan megtervezett vegán étrend egészséges étrend lehet, amelynek hosszú távú előnyei vannak” – mondja Lauer. Ennek ellenére érdemes megkérdezni a háziorvosodat vagy egy dietetikust, hogy mérlegeljen. Ők javasolhatják, hogy a gyermek szedjen multivitamint vagy étrend-kiegészítőt az egészség megőrzése érdekében, és az egészséges ételekkel és uzsonnákkal kapcsolatban is biztosan lesznek ötleteik.

A szükséges alapanyagokat pedig, könnyedén be tudod szerezni a boltunkban, ahol kiváló minőségű magyar kistermelők által készített termékek közül választhatsz. 

Posted in Egészség, Életmód

Table Reservation

[contact-form-7 id="" title=""]