Gluténmentes? Laktózmentes? Paleo? Vegetáriánus vagy Vegán? Egyre többen választják, egészségügyi vagy más okból kifolyólag a vegán életmódot, sokan azonban még mindig nem tudják mi a különbség a vegetáriánus és a vegán étkezés között. Utóbbi például nem csak étkezés, hanem egyfajta életmód! Összegyűjtöttük a 10 legfontosabb dolgot a vegán életmódról, hogy eloszlassuk a káoszt.
1.Az ember egészségét 75%-ban az életstílus, és 25%-ban a genetika okozza.
A mai kutatások szerint a vegán étrenden élők a legegészségesebbek, ők élnek a legtovább. A vegánok halálozási aránya ¼ arányban alacsonyabb a húsevőknél, és a szívbetegség kialakulásának esélye 50%-al alacsonyabb a növényi ételen élőknél.
2.A vegánság egy életforma.
Szemléletmódjuk, értékrendjük nagy hatással van az életükre, és a környezetük életére. Nézeteik nem csak a húsmentes táplálékon alapulnak, az ökológiai és állatvédelem területén is megnyilvánulnak.
3.A növények olyanok mint a fénykonzervek.
A növényekben lévő energia táplálja, felfényesíti a szervezetet.
4.Természetes vasforrás.
A növények természetes vasforrások. Hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez,míg a vöröshúsokban megtalálható hemovas, hozzájárul a vastagbélrák és a végbélrák kialakulásának magasabb esélyéhez.
5. A növényi étrend enyhítheti a földön lévő éhínséget.
Több mint 1,5 kg növényi fehérje szükséges 0.5kg marhából származó fehérje előállításához. Ha ezt a gabonamennyiséget az emberek táplálására használnánk fel, csökkene az éhezők aránya.
6.A növényi étrend a vízgazdálkodásunkra is hatással lehetne.
kb 9500 l vízre van szükség 0,5 kg marhahús előállításához, 2500 l vízre 0,5 kg csirkehús előállításához. csak 830l szükséges 0,5 kg tofu , és 680l 0,5 kg liszt előállításához.
7.Az üvegházhatást okozó gázok 18%-ért az állattenyésztés a felelős.
0,5 kg hamburgerhús előállítása során több üvegházhatású gáz keletkezik,mint amikor egy normál autóval elmennénk 30km-t! 0,5 kg disznó, 8km-nek felel meg, míg ugyanennyi burgonya 0,5km-nek. Az ENSZ 2010-es tanulmánya szerint a növényi étrendre történő világméretű áttérés szükséges ahhoz, hogy a klímaváltozás negatív hatásait mérsékeljük!
8.Egy állati hamburgerhús előállítása,több mint 16 nm2-nyi őserdőt pusztít el.
1996-2006 között 10millió hektár őserdőt írtottak ki, 80%át marhalegeltetés céljából.
9.Az állattenyésztés levegő és vízszennyezéshez vezet.
A trágya mérgező hidrogén-szulfidot és ammóniát bocsát ki magából. a világ állatállománya ténylegesen évente 500 millió tonna trágyát állít elő. háromszor annyit, mint az összes ember együttvéve.
10.A növényi étkezéssel csökkenthető az antibiotikumok előállítása.
Az előállított antibiotikumok 70%-át az állatok kezelésére állítják elő. Nem részletezem, mit viszünk be az ilyen húsok elfogyasztásakor.
Ne várjunk rá, hogy mások tegyenek értünk!
Ezzel a néhány sorral arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ne másoktól várjuk a problémák megoldását. Nem a politikusok vagy a városvezetés fogja megoldani a problémákat, ők maximum segíthetnek benne, de a változást magunkban kell elkezdeni! Ha mindenki személyesen felelősnek érzi magát és tetteivel, példamutatásával hozzájárul a változáshoz, nagy eredmények érhetők el! Tegyél egy lépést Te is az egészségesebb élet felé és próbáld ki a vegán finomságaink egyikét éttermünkben!