Manapság számos segítséget tudunk igénybe venni amikor az egészséges étrend kialakításához keressük az utat. Számos hasznos tanácsot és receptek sorát fellelhetjük ami segít kialakítani saját növényi étrendünket ízlésünknek megfelelően. Ami sokakat meglep, hogy még mindig uralkodnak tévhitek miszerint a vegánok étkezése egyhangú, sivár és íztelen zöldségekből áll. Ezzel a véleménnyel a vegánok nagy része találkozik mikor étkezése kerül szóba. Amikor pedig megismerjük az alapanyagokat felfedezzük a növények természetes ízvilágát, illetve, hogy az alapanyagok nagyon széles skálát foglalnak magukba amiből receptjeinket elkészíthetjük.
A vegán étkezéssel megváltozik a látásmódunk a minket körülvevő természettel és saját magunkkal szemben is. Társadalmunk nagy része küzd szív – és érrendszeri, cukor és számos daganatos betegség kialakulásával illetve következményeivel. A táplálkozásunkra való odafigyelés pedig az a lépés amivel a legtöbbet tehetünk egészségünk érdekében. A tudatos étkezés óvja szervezetünket illetve sokat javít az általános fizikai állapotunk megőrzését tekintve. A vegán táplálkozás hívei nem csupán saját egészségüket tartják fontosnak de a környezet és állatvédelem mellett is kiállnak amivel egy boldogabb és környezetére igényesebb társadalom formálható. A globális környezetvédelem pedig mindannyiunk támogatást igénylő feladata, hogy földünket megőrizzük a további generációk számára. Az első lépések között ismerjük meg, szervezetünknek milyen tápanyagokra van szüksége és fedezzük fel és optimalizáljuk szervezetünk egészséges működését.
Mire van szükségünk étkezésünket tekintve, hogy szervezetünk megfelelően működjön?
Az egészséges táplálkozás alapja, hogy biztosítsuk mindazt ami testünk számára fontos. A változatos étkezésre célszerű figyelnünk, hiszen így juthatunk a hozzá minden tápanyag forráshoz.
Az alapanyagok minősége és ezek fogyasztás alatti megőrzése az elsődleges szempont kell hogy legyen. Étkezéseink álljanak fehérjékben, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekből.
A szénhidrátokat, zsírt és sót tartsuk alacsony szinten, fogyasztásuk szükséges de a mértékletesség a kulcs hiszen nagy mértékben károsak szervezetünkre.
Élelmiszereinket 3 fő csoportra oszthatjuk mint az alaptápanyagok (fehérjék, rostok, zsírok és szénhidrátok), védőtápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) és a járulékos anyagok (melyeket az állapot és ízfokozás miatt fogyasztunk).
Energiánkat az alaptápanyagokból fedezhetjük leginkább, a védőtápanyagok fogyasztásával pedig megelőzhetjük a hiánybetegségek kialakulását. Nézzük meg mire is használja szervezetünk tápanyagainkat. A fehérjéket nevezzük szervezetünk építőköveinek, hiszen a fehérjék aminosavakból felépülő szerves anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek testfelépítésünk és növekedésünk szempontjából.
A rostok szerepe emésztőrendszerünk megfelelő működése miatt fontos, de képesek megkötni a glükózt, koleszterint és számos savat. Egy átlagos felnőtt ajánlott napi fogyasztása 20-25 grammot tesz ki. Rostokból is megkülönböztetünk oldhatatlan és vízben oldódóakat. Az előbbit tartalmazzák például a korpa, kuszkusz, uborka és sárgarépa, míg az alma, borsó, bab, csonthéjasok és zab vízben oldódó rostokban gazdag.
Miért fontos a megfelelő arányok betartása étkezésünkben is?
A zsírok és szénhidrátok fogyasztását mérsékelni szükséges, mivel ezekben található a legtöbb kalória és túlzott fogyasztása miatt hízunk el. Te is tudod vegánként számos növényi alapú olajat használunk és kókuszzsírral oldható meg, hogy káros mellékhatások nélkül adjuk meg szervezetünknek. A zsírok pedig nélkülözhetetlenek a vitaminok felszívódásának elősegítésében. A kulcs vegánként is a mértékletesség kialakítása.
A szénhidrátokból nyerjük napi energiaszükségletünk 50 – 60 % – át. Szükséges, viszont nem mindegy milyen alapanyagokból nyerjük ki, egészségesebb ha törekszünk teljes kiőrlésű lisztek, barna rizs, főzelékfélék illetve gyümölcsök fogyasztását variálni. Sajnos a legtöbb esetben a cukrok, fehér lisztes ételek és tésztafélék fogyasztása a leggyakoribb és a súlyproblémák felelőse is.
A vitaminok megléte szervezetünkben nélkülözhetetlen, viszont testünk nem tudja előállítani ezért szükséges megfelelő táplálkozással kielégíteni ezt az igényt. A vitaminok között találkozhatunk zsírban oldódó fajtáikkal mint a K, E, D, A vitaminok, és vízben oldódókkal mint a B és C vitaminok.
Étkezésünket tekintve fontos, hogy eme vitaminokat nagy számban nyers zöldségekből illetve gyümölcsökből nyerhetünk ki, a főzési, hevítési eljárások károsítják ezt a képességüket. Töltsd fel magad nyárra friss nyári gyümölcsökkel és látogass el vegán bolt és reggeliző üzletünkbe ahol nem csak finom reggelivel hanem 100% – an egészséges alapanyagokkal is várunk!
Az ásványi anyagok szerepe is elengedhetetlen szervezetünk számára, helyes táplálkozással illetve vízzel juthatunk hozzá. Két csoportját különböztetjük meg a makro ( P, K, Mg, Ca, Na) és mikro (Zn, Co, Cu, Se, Fe, F, I) elemeket, az előbbiből több grammra van szükségünk, a mikro elemekből viszont néhány milligramm fedezi szervezetünk szükségleteit.
Hogyan fogyassz elegendő fehérjét vegánként?
Vegánként fel kell fedeznünk a megfelelő fehérjeforrást hiszen egészségünk szempontjából elengedhetetlen, viszont legnagyobb mennyiségben húsokban, halakban és tejtermékekben fordulnak elő. Biztosan ismerős a kérdés, hogyan oldod meg a fehérjebevitelt ha nem eszel húst és tejtermékeket sem?
Szerencsére vegánként is számos lehetőségünk van fehérjedús étkezésre. Egy átlagos felnőtt fehérje fogyasztása 70 – 100 gramm között kell hogy legyen, napi szinten. Remek választás a csicseriborsó, amit akár salátaként vagy egy ízletes falafel alapanyagaként is rendkívül ízletes és 16 gramm fehérjét tartalmaz egy 200 grammos adag, de a vörös kydnei bab is szuper ötlet ha igazán egészséges finomságra vágysz.
A vegán étrend első számú élelmiszere a tofu mivel tökéletesen helyettesíti a húst, felhasználása széles mivel sósan és édesen is ízesítheted és igen gazdag fehérjében is! Ha ismered a távol – keleti konyhát, nyilván a szejtán is kedvelt húspótlód, ha mégsem kísérletezz bátran.
Édesszájuként a mandula és mogyorókrém nassolása nem csak boldoggá tesz de a fehérjén kívül számos ásványi anyaggal gazdagítja szervezetünket.
Ha te is odavagy a gyümölcsökért az avokádó és aszalt sárgabarack fogyasztásával a fehérjebevitelt is támogathatod. Vegánként számos élelmiszert helyettesítesz mint például a tejet, ami helyett szójatej fogyasztható amely attól, hogy növényi alapú fehérje tekintetében bögrénként 7 grammot tartalmaz.
Vegánként a köretek leggyakrabban zöldségekből állnak, viszont a nálunk még kevésbé elterjedt Dél – Amerikából érkezett növény, a quinoa felfőzve köretként vagy salátaként fogyasztva is szuper vacsora ötlet. Te is láthatod számos élelmiszer megtalálható a vegán étrendben is amivel szervezetednek minden szükséges tápanyagot biztosíthatsz. Fedezd fel az egészséges táplálkozás lépéseit és előnyeit is! Látogass el vegán éttermünkbe, ahol 100% – ig egészséges vegán fogások közül és beléphetsz Magora közösségünkbe is! Kövesd eseményeinket is nehogy lemaradj szuper ajánlatainkról!