Miért egészséges növényeket enni?

2022.02.04.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy szervezetünk egészségét a növényi táplálkozással tudjuk leginkább megőrizni. Korunk népbetegségei az elhízás, szív- és érredszeri betegségek, daganatos megbetegedések és cukorbetegség. Természetesen étkezve csökkenthetjük a kialakulást és megőrizhetjük vitalitásunkat is.

Emlékszel a fiatal korra jellemző lendületre? Az egészséges tányér elosztása szerint ½ részt a növényi alapanyag, másik felét pedig a rost, gabonafélékből és sovány fehérje tartalmú élelmiszerekből válogassuk ki. A zöldségekből és gyümölcsökből erős antioxidánsokat nyerhetünk ezeket karotinoidnak hívjuk. A szükséges vitamin mennyiséget is könnyen fedezhetjük ha étkezésünk felét kiteszik a növényi alapanyagok. A teljeskiörlésű gabonák pedig elegendő rostot biztosítanak. A hüvelyesek és diófélék biztosítják a fehérje bevitelt, nyomelemeket és sokáig eltelítenek.

miért légy vegán

Miért légy vegán?

Az emberek többségére az egészség és ideális testalkat elérése, fenntartása a jellemző. Napjainkban az önmagunkkal való törődés előtérbe helyezése is fontos. Az ép testben ép lélek jellemzője, ha külsőnk jó érzéssel, megelégedéssel tölt el boldogabbak leszünk.

Az állatok védelme is meggyőző érv. A vegánok nem vesznek részt az állatok kizsákmányolásában. A húsfeldolgozás mellett számos kísérlet zajlik állatokon, ami elkerülhető is lehetne. Egyre közelebb kerülhetünk ezek megszűnéséhez is. 2004-óta az EU-s országokban már törvény tiltja az állatokon kísérletezett kozmetikumok forgalmazását.

Sok híresség kiáll a vegánság mellett, és követőiket is erre buzdítják, de számos országban politikusok és pártok kampányolnak az egészséges növényi étrend mellett. Te is lehetsz példamutató is vagy csatlakozhatsz hasonló kezdeményezésekhez. Nem volt véletlen hogy nagyanyáink is 3 húsmentes napot tartottak minden héten, ezeken a napokon hüvelyeseket főztek, ami tökéletesen fedezte a fizikai szükségletüket is.

Milyen vegetáriánus típusok vannak?

Többféle vegetáriánus ágat is követhetünk, az elmúlt években ezek listája is folyamatosan bővül és időnként nehéz eligazodni a trendi elnevezések között. Szemezgessünk és te is meglátod mennyire sokszínűvé teheted étrendedet még akkor is ha nem szeretnél lemondani bizonyos termékekről.

Makrobiotikusok étrendje a bioélelmiszerekre épül. Kerülnek minden vegyszerezett zöldséget és gyümölcsöt, a saját termesztést és biopiacokról való vásárlást követik. Megengedett az időnkénti húsfogyasztás.

A Nyers táplálkozás hívei kerülik a hőkezelést (főzés, sütés) az élelmiszerekben. Leginkább nyersen, frissen fogyasztják a növényeket.

Fruitariánusokként szinte kizárólag gyümölcsöt fogyaszthatunk – ez az egyik legszigorúbb vegán étrend, de fogyaszthatunk mézet is.

Lakto-vegetáriánusok a krisna vallás követői, akik növényi étrendet fogyasztanak de a tejtermékek sincsenek tiltólistán.

A lakto-ovo vegetáriánusok zöldségeket, gyümölcsöket tejet és tojást fogyasztanak. Találkozhatunk a jógavegetáriánus kifejezéssel is jellemzésükben.

Szemi -vegetáriánusok más néven Flexiteriánusok esznek tojást és tejet is ők inkább a csökkentett húsfogyasztás képviselői. Halat és időnként csirkét is esznek emiatt inkább a reformkonyha követése helyesebb megfogalmazás.

Akik vegán (szigorú vegetáriánus)étrendet követnek semmilyen formában nem fogyasztanak semmi állati eredetű élelmiszert, nem fogyasztanak húst, tejterméket, tojást de még mézet sem.

Peszkateriánusok nem fogyasztanak szárnyas és vöröshúst, de a nővényi étrendjükben szerepelnek a tenger gyümölcsei és halak is.

A pallotariánusok halat és vöröshúst egyáltalán nem fogyasztanak, de a mérsékelt fehérhús evés megengedett.

vegán orvosok véleménye

Vegán orvosok véleménye az egészséges táplálkozásról

Az orvosok – a felelős orvoslásért nonprofit szervezet több mint 4000 orvos taggal rendelkezik az USA-ban elnöke Dr. Neal D. Barnard aki maga is vegetáriánus már 1991-óta küzd a hús és tejfogyasztás ellen.

Ajánlásuk szerint egy felnőtt ember napi tápanyagszükséglete 3-3 adag zöldség és gyümölcsféle, 3 adag ami 3 evőkanálnyi mennyiséget jelent a hüvelyesekből (pl.: bab, csicseriborsó lencse) és 5 adag ami 5 csészényi gabonaételben merül ki (ide soroljuk a rizs, müzli és egészséges variációikat is). A teljes kiörlésű pékáruk, rozskenyerek fogyasztását is ajánlja kellő odafigyeléssel.

Hazánkban is számtalan orvosunk igyekszik bemutatni a vegán étrend előnyeit. Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos workshopjai és cikkei is nagy érdeklődést váltanak ki. Maga is vegán étrendet követ és véleménye szerint “ Mindenki figyeljen a testére, és a legjobbat adja étkezés terén is. Azt, és annyit, amire szüksége van a harmóniához.

Dr. Hargitai Réka közel egy évtizede vegán életmódot folytat, osztja meg tapasztalatait és segíti pácienseit háziorvosként és homeopátiás orvosként is.

Számos véleményt sorolhatnánk, de köztudott hogy a legtöbb táplálkozási szakember, orvos egyetért abban, hogy a zsírszegény főleg gyümölcsökből és zöldségekből, diófélékből és hüvelyesekből álló étrendet fogyasztva tudjuk egészségünket fenntartani.

hús nélkül, tele vitaminnal

Hús nélkül is tele vitaminnal

A vegán étrend követőinek számba kell venni, hogy egyes élelmiszerek elhagyása mellett honnan juthatnak hozzá a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

A B12 vitamin felel a vérképzésért, agyunk és idegrendszerünk megfelelő működéséért. Mivel fő forrása a fehér húsok, tojás és tejtermékek, vegánként a kiegészítésre nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Vashiányban sem szenvedünk, ha elegendő spenótot, sóskát, babot, tofut és céklát fogyasztunk. Így már nincs is probléma ha irtózunk a vörös húsoktól. A vas felel szervezetünk oxigénellátásáért.

A cink feladata, hogy biztosítsa megfelelő anyagcserénket és immunrendszerünk erejét. Vegánként főleg gabonákból, hüvelyesekből vagy kesudió fogyasztásával juthatunk hozzá.

Omega3 gyulladás csökkentő hatásuk miatt nélkülözhetetlenek, leginkább a halételekből kinyerhető, de vegánként ugyanolyan jó ha dióféléket, brokkolit és káposztaféléket eszünk.

A Kalcium csontjaink, izmaink, ízületeink de szívünk és érrendszerünk számára jelentős. Mivel fő forrása a tejtermékek vegánként például a brokkoli, tofu, spenót, káposztafélék is bővelkednek kalciumban.

egészséges étrend

20 + 3 sztár vallomása- Gondoltad volna, hogy ők is vegánok?

Csak néhány példa arra, hogy ha vegán étrendre szeretnénk térni, akkor nem kell attól tartanunk, hogy ártunk szervezetünknek. Mindössze fel kell fedeznünk hogyan étkezhetünk a legváltozatosabban. Ha kétségeid vannak nézz be éttermünkbe és fedezd fel a vegán ételek világát. Ha otthon készítenéd el kedvenc vegán fogásaidat boltunkban hamar feltatalálod magad.
Posted in Életmód, Egészség

Table Reservation

[contact-form-7 id="" title=""]