Te tudod mit is jelent a vegán termék?

2022.03.25.

Manapság egyre többet olvashatunk a vegán életmód jótékony hatásairól. Sorra nyilatkoznak hazai és külföldi sztárok másokat is inspirálva a növényi étrend kialakítására mellyel nem csak saját egészségünkért tesszük a legtöbbet de a környezetvédelemben is aktív szerepet vállalunk illetve az állatok jogainak védelmében is kiállunk.

A vegánok nagy része különböző okokból választja az életmódváltást. Ilyen például az egészséges táplálkozás, vallási okok, a környezetvédelmi elhivatottság és állatvédelem fontossága, esetleg mivel manapság a trendeket is illik követni jó ha tudod a vegánság is divatos. Maga az életmód a vegán étrenddel kezdődik de nem ér véget a vegán termékek fogyasztásával, egyfajta szemléletmód váltás is természetesség válik.

vegán életmód

Mire is gondolj ha vegán termékek jönnek szóba?

Bár napjainkban a termékek bő kínálatát éljük, könnyebben is eligazodunk összetételüket tekintve mivel szigorú szabályok szerint kell feltüntetni minden élelmiszer alapanyagait tekintve. Számos vegán termék csomagolásán felfedezhetünk matricákat a könnyebb megkülönböztetés céljából. Tehát a vegán termékek esetében még összetételét tekintve sem tartalmazhat olyan alapanyagot mely állattól származtatható. Ezzel szemben ha például az adott termék tojást tartalmaz már a vegetáriánus termékek csoportjába soroljuk, amiben a húsmentességnek kell megfelelnie. Akik vegán ételeket fogyasztanak kizárják étrendjükből a hús, tej, termékeket és mézet is.

Ha most kicsit felhúztad a szemöldököd, megnyugtatlak ezek közül bármelyik termék könnyedén helyettesíthető vegán, növényi alapanyagokkal. A legtöbb élelmiszer üzlet külön részt alakít ki a vásárlás megkönnyítése érdekében és mivel a kereslet is megnőtt kifejezetten figyelnek a széles választék meglétére.

Fontos része a vegán életmódnak, hogy a kozmetikai termékekre is odafigyeljünk. Hosszú időn keresztül végeztek állatkísérleteket a szépségiparban. Az állatokon való tesztelést az EU sem támogatja. 2004 – ben betiltotta a kozmetikai késztermékeken végzett kísérleteket, 2009 – ben már az összetevőkre is határozatot hozott. Az állatvédők nagy örömére nagy 2013 márciusában a teljes tesztelési tilalomra törvény született. Az állatok jogainak védelméért harcolók célja, hogy ez a törvény az EU – n kívül is érvénybe lépjen.

A divat világában is egyre jobban visszaszorulnak az állati bőrből vagy valamelyik részéből készült kiegészítők, a helyettesítésük olcsóbb és a bűntudattal sem kell együtt élnünk maximum a pénztárcánk irányába:)

Hogyan alakítsd ki vegán konyhádat?

A konyhád alapvető funkciója, hogy elkészítsd ételeidet és élvezd részleteit ahogy az elfogyasztást is. Amikor a vegán étrend mellett döntesz a tudatos vásárlást is meg kell szoknod. Amikor elindulsz, hogy beszerezd növényi alapú termékeidet 5 nagy csoportba érdemes sorolni az alapanyagokat a könnyebb tájékozódás miatt: ezek a zöldségek, gyümölcsök, gabonák és álgabonák, hüvelyesek, magvak és fűszerek. Számos receptet használhatunk, újíthatunk vagy akár mi is alkothatunk ízlésünknek megfelelően. A vegán konyha népszerű kelléke például a tofu is amelyet számtalan formában felhasználhatunk.

Abban az esetben ha életmód váltásod nem a te döntésed, hanem egy esetleges betegség miatt szükségessé vált lépés éld meg egy utazásként amiben számtalan alternatívát felfedezhetsz olyan élelmiszerek helyett melyek csak ártanak egészségednek. Ha gluténérzékenység alakul ki szervezetedben akkor is könnyebb felfedezned a gluténmentes táplálkozás választékát mint egészségedet kockáztatni rosszullétekkel.

A glutént általában a legtöbb élelmiszerünk tartalmazza de egyre szélesebb az élelmiszerek skálája gluténmentes verzióban is. Természetesen az egészségügyi problémák feltárásánál mindenképp szakorvos segítségét vegyünk igénybe, de biztató hogy például a gluténérzékenyek amint étrendjükön változtatnak tüneteik javulnak.

A vegán étrendben minden olyan ételhez könnyedén találhatunk recepteket ami esetleges bizonyos élelmiszerek helyettesítését igényli. A tej és tejtermékeket is növényi változatokkal könnyűszerrel helyettesítheted. Csupán némi odafigyelésre van szükség ahhoz hogy az új szokásokat életmóddá változtasd és pár hét alatt érezd a változást életedben.
Ha te is szeretnéd kipróbálni milyen finom ételek születnek 100% – ban egészséges növényi alapanyagokból éttermünkben biztosan megtalálod kedvencedet. Látogass el oldalunkra és fedezd fel boltunkat, ahol könnyedén be is vásárolhatsz széles kínálatunkból. A Magora közösségében célunk, hogy megismerkedj a vegán életmód előnyeivel és számos érdekes programot szervezünk amiken szívesen látunk. Minden hónapban igyekszünk izgalmas nyereményjátékokkal kedveskedni vendégeinknek. A sűrű hétköznapokban se elégedj meg fél megoldásokkal, a munkanapokat is feldobja egy egészséges könnyű ebéd vagy rendelj házhoz, hogy megpihenve kényelmesen fogyaszd el vacsorádat.

Posted in Életmód, Egészség

Table Reservation

[contact-form-7 id="" title=""]