Túlhajszolt mindennapjainkban te is annyit nyüzsögsz, hogy szinte aludni sincs időd? – vagyis tudod mennyi mindent megtehetsz a nyugodt, frissítő alvásért?

2022.04.16.

Manapság általában sok mindenhez túl elfoglaltak vagyunk. Rohanó napjaink nagy kihívásokat emelnek elénk csak a napi teendőink elvégzéséhez is. Úgy általában keveset foglalkozunk magával az alvással és azzal a ténnyel, hogy alvás minőségünk nagyban befolyásolja napunkat, így napközbeni produktivitásunkat és elégedettségünket is életünkkel. A fáradtság sokszor megnyilvánul rossz kedvben és már erőnk sincs a lelkileg feltöltő programokhoz ami boldogtalansághoz vezet. De egyszer élünk és ezt fontos újra és újra a tudatunkba vésnünk, hogy az életünk tulajdonképpen a boldogságkeresésről is szóljon ne csak a tennivalókról.

Tehát az életünk nagy része a boldogság megéléséről is kell hogy szóljon. Természetesen utunk és céljaink folyamatos feladatokat rónak ránk, de az már egy jó vonal ha a problémákat úgymond megoldandó feladatként kezeled és büszkévé tesz ha közelebb kerülsz a megoldáshoz vagy ki is gondoltad hogyan viszed véghez a megoldást. A boldog élet egyénenként változó minőségben nyilvánul meg, mások a prioritási célok és amit teljes életnek tekintünk. Gondolj csak bele hányan gondosan eltervezik milyen lépésekkel érhetik el céljaikat és azok szerint haladnak, míg mások a spontán sodrást követik mindennapjaikban általában rövid távra terveznek és kalandként élik meg az élet hozta változásokat. Azt a tényt viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy életünk az egészségünk megőrzésével, nekünk tetsző testmozgással, egészséges táplálkozással és elegendő pihenéssel kiteljesedhet.

Alvási szakaszok

Te tudod hány szakaszon mész keresztül alvás közben?

A megfelelő napközbeni erőnlétünk nagyban függ alvásunk minőségétől és mennyiségétől is. Ahhoz, hogy lépéseket tegyünk az optimalizálásra ismerjük meg magát az alvást. Miért is van szükségünk alvásra? Szervezetünk többek között ilyenkor képes növekedési hormonokat termelni, sejtjeink regenerálódnak és energiaszintünk helyreáll. Természetes, hogy mindenkinek alvásra van szüksége, alvás közben agyunk sok hasznos információt elraktároz és takarít is egyben az egész napi felhalmozott adatot képes különválasztani és megteremteni az egyetlen olyan állapotot is, amelyben nem gondolkodunk.

Mikor lefekszünk különböző fázisokon haladunk végig ezeket alvási ciklusoknak nevezzük. 4-et különítünk el az első a szendergő stádium mindössze pár percig tart, amiben testünk felkészül az alvásra, lassul légzésünk, szemmozgásunk, szívverésünk, izomtónusaink ernyednek.

Ezt követi a felszínes alvás, ami körülbelül alvásunk felét teszi ki ebben már nincs szemmozgás testfunkcióink lassulnak hőmérsékletünk csökken. A harmadik stádiumban a mély alvást éljük át agyhullámaink ilyenkor pihennek leginkább, ha ebben a fázisban ébresztünk valakit zavartság, komásság jellemzi.

A negyedik stádiumban agyunk sokat dolgozik, ilyenkor végzi a megőrzés és takarítás feladatait tudtunkon kívül. Testünk ebben az állapotban ismét aktivitást mutat, szemeink mozognak, szívverésünk felgyorsul és az álmokat is ekkor éljük meg, használjuk a REM – alvás kifejezést is e szakaszban. Egyesek szerint az álmaink az egész napi információkkal végzett munka végtermékei. A szakaszok pedig ismétlődnek 1-2-3-2-1-4 ciklusban.

Napi alvásunk

Hogyan befolyásolja napunkat durmolásunk?

Egy felnőtt szervezet számára a 7- 9 óra a megfelelő alvásidő, van aki többet és ennél kevesebbet igényel de gyakran a minőségen nagyobb a hangsúly mint az órák számán. A kialvatlanság egész napunkra rányomja bélyegét, szinte vonszoljuk magunkat és számos tünetet észlelünk, mint az ingerültség, levertség, közömbösség, képtelenek vagyunk koncentrálni, reakcióidőnk megnő és számos hosszú távú nehezen kezelhető betegség alakul ki, ha fenntartjuk ezt az állapotot.

Na meg persze az alvajáró üzemmód nem túl kedvező sem munkánkban, sem családtagjaink vagy barátaink közelségében sem. Természetesen nem az alvás zavarokban szenvedők hibája állapotuk, de amennyiben felfedezzük a problémánk okát, hatékony segítséget kérhetünk a javulásért.

Az alvás zavarok hátterében gyakran a stresszes napok, nem megfelelő étkezés, vitaminhiány vagy rendszertelen szokásaink állnak. Amint felismerjük, tehetünk lépéseket a minőségi pihenésért és aktív kellemes programokra cserélhetjük a fáradt délutánokat.

Ötletek az édes álmokért

Ötletek az édes álmokért

A kipihent ébredésért igyekezzünk a mély alvás fázisát harmonikussá tenni, ebben segíthet a rutin beillesztése, ha igyekszünk ugyanabban az időben feküdni és kelni. Hálószobánk hőmérséklete 19 és 20 C fok között a legideálisabb.

Lefekvés előtt egy forró fürdő vagy szauna is jó hatással lehet, fordítsunk figyelmet a kényelmes ruhadarabra, megfelelő ágynemű és maga az ágyunk fekvő része is szolgálja igényeinket. Hasznos kerülni az erős fényeket a hálóban a félhomály a legideálisabb megvilágítás. Az ágy mellett elhelyezett sólámpa is nyugtató hatással lehet ránk.

A kék fények zavarhatják pihenésedet, ilyenek a TV – k, laptopok, tabletek fényei, meg ha egy bizonyos alapzajban is tudsz jobban aludni érdemes úgy helyezkedned, hogy elfordulj ezektől a forrásoktól illetve időzítőt használnod. Az elalvás előtti olvasás is pozitív hatással van álomba szenderülésedhez. Bizonyos élelmiszerek is elősegítik a kiegyensúlyozott pihenést. A langyos vagy meleg tej kifejezetten segít elálmosodni. Bár sok esetben nem szerencsés ha elalvás előtt eszegetünk de ha te sem tudsz éhesen elaludni érdemesebb valami könnyű például egy szelet pirítós rágcsálásával csillapítani étvágyadat. Amit érdemes kerülni a koffeintartalmú italok, cukros édességek illetve az alkohol tartalmú italokat.

Vegán alvás

Miért alszanak jobban a vegánok?

A vegán életmódot követők számos dologban érzik életmódjuk pozitív hatásait. Nincs ez másképp alvásukban sem, ami köszönhető az egészséges étkezés és mozgás kombinációjának is illetve a növényi rostokban gazdag alapanyagoknak egyaránt. A vegánok étkezései általában könnyűek és szervezetük könnyen feldolgozza ezeket a növényi alapanyagokat. Elalvás előtt ha éhség tör rád egy kevés zabkása, fél banán és növényi tej fogyasztása nem terheli meg emésztésedet.

Ha pedig a kedvenc sorozatod közben rágcsálnál egy marék kesu dió vagy korpakeksz remek választás.

Bizonyos zöldségek azonban hátráltatják a nyugodt pihenésedet ezért érdemes kerülni esti fogyasztásukat például a puffasztó zöldségek, mint karfiol, kelbimbó, hüvelyesek tagjai, vízhajtó hatású élelmiszerek illetve a kávé, tea koffeintartalma miatt nem ajánlott esti fogyasztásra. Amennyiben  komplettebb étkezésről beszélünk érdemes elalvás előtt körülbelül 2 órával időzítened azt, így szervezetednek még lesz ideje emészteni. Ha számodra is fontos az egészséges életmód és szeretnéd lendületesebben megélni mindennapjaidat látogass el éttermünkbe és csatlakozz közösségünkhöz ahol nagyon sok érdekességet találsz a vegán életmódról. Akár ismerkednél az egészséges életmód kialakításával akár régóta követed, a Magoránál mindenki megtalálja kedvencét. Színes és érdekes eseményekkel, nyereményjátékokkal és kedvezményekkel kedveskedünk vendégeinknek ne habozz tovább teljesítsd ki mindennapjaidat!

Posted in Egészség

Table Reservation

[contact-form-7 id="" title=""]